Gasztro - Saláta

Az vagy, amit megeszel. Éppen ezért igyekszem nagy figyelmet fordítani arra, hogy hogyan táplálkozom. Nem egyszerű feladat két okból. Egyrészt mivel műszakos munkarendben dolgozom, nem mindig vagyok képes akármit megenni. Például reggel 3-kor semmihez sincs jó szívvel étvágyam, de egy pár joghurtot mindenképp el kell fogyasztanom, csak hogy a gyomrom rendben legyen. De ugyanez fordítva is igaz, ha este 11-kor végzek, hiába esne jól egy nagy tál Carbonara, vagy egy jó hamburger a sarki hamburgeresnél, nem szívesen fogyasztok ilyen ételeket, mert elég nehéz tőlük elaludni.

Másrészt meg kellett a találnom azt az ételmennyiséget, amit egyedül meg tudok enni pár nap alatt, és nem megy kárba felesleges mennyiség. Ilyesmivel korábban nem kellett foglalkozni, hiszen egy ötfős családban, ahol három gyerek is van, nincs az az ételmennyiség, ami ne fogyna el pár nap alatt. De mivel itt egyedül vagyok, vagy néha ketten Szilvivel, a mennyiség bizony fontos kérdés. Jó hír, hogy lassan kezd beállni a szemmértékem.

A blogon elindítok egy gasztro-részleget, amelyben arról fogok írni, hogy éppen mit mesterkedtem a konyhában, vagy éppenséggel hol mit ettem. Számos érdekességet tartogatok, de most kezdjük egy könnyedebb étellel. Egy nagyon finom, laktató, és gyakorlatilag vég nélkül kombinálható salátával.

2013-03-04 16.23.06.jpg

Az alapok: rukkola, jégsaláta, sárgarépa, főtt tojás, kukorica, fűszerek, joghurtos öntet. Ezek az alapok nagyon jól kiegészíthetők még rengeteg mindennel. Elsősorban javaslom a napraforgómagot, vagy akármilyen magot, mivel nagyon jól kihozzák a rukkola ízét. Mindenképp ajánlatos a salátába fetasajtot tenni, illetve, aki szereti, oliva bogyót.

Ami még mindenképpen jó kiegészítés a rukkolás-magos ízvilághoz, az a bab, lehetőleg konzerves, vagy ha az nincs, akkor főtt bab is jó. Fontos, hogy a babot ne vigyük túlzásba, mert könnyen elronthatja a saláta ízét. Mondjuk egy-két evőkanálnyi elég egy 2-3 fős salátába. Ugyanez igaz a kukoricára is.

Aki szereti a laktatóbb ételeket, annak tudom javasolni – a képen látható salátához hasonlóan – a sült virslit. A virslit karikákra vágjuk, és pár perc alatt nagyon kevés olajon megpirítjuk. Aki még ennél is nagyobb pofont akar adni a koleszterin-szintjének, az kisütheti a virslit például császárszalonna zsírjában – ahogy én is csináltam. Nagyon finom.

Ami az öntetet illeti, lehet olajosan és joghurtosan is készíteni, de a tojás és a kukorica miatt én a joghurtos öntetet javaslom. A kapor nagyon jól illeszkedik a saláta ízeihez, szóval lehet bele tenni gazdagon, és lehetőleg friss kaprot. Ezer-sziget öntettel is kiváló amúgy, ma már ezt sem bonyolult beszerezni, szinte minden boltban árulják ezt a fajta fűszerkeveréket.

Amit én nem javaslok ebben a salátában, az a paradicsom. Illetve lehet bele tenni, de csak nagyon kevés mennyiségben, máskülönben nagyon sok levet ereszt, és az egész saláta elveszti a ropogós frissességét.

Ha minden összetevő és az öntet is a tálban van, akkor jó alaposan keverjük össze, és már fogyasztható is.

Bízom benne, hogy sikerült felkelteni az érdeklődést. A fenti recepthez jó étvágyat, és jövök a többivel is hamarosan. Visszajelzést szívesen veszek arról, hogy hogyan sikerült elkészíteni J

Címkék: Gasztro