Jogi Biztosítás Svájcban

Aki Svájcba költözik, nagyon hamar szembesül azzal, hogy rengeteg féle biztosítást kell kötnie. Ezek közül a legdrasztikusabb az egészségbiztosítás, amely kötelező, dárga, és a legtöbb esetben nem is használjuk ki. Van azonban egy biztosítási fajta, ami nem kötelező, viszont személyes tapasztalatból mondom, hogy erősen ajánlott. Ez pedig nem más, mint a jogi biztosítás. Főleg azoknak ajánlott, akik hosszabb időre jönnek ki.

A jogi biztosíást - Rechtschutzversicherung - több cégnél is meg lehet kötni, akár online is. A mindennapi élet legtöbb területét lefedi, van azonban néhány jogi eljárás, amit nem - kiemelten ilyen a válás. Nagyon hasznosnak tud bizonyulni azonban olyankor, amikor jogi segítségre van szükségünk, és bizony bármikor előállhat ilyen helyzet. Legyen szó akár közlekedési balesetről, más biztosítással/biztosítóval kapcsolatos ügyintézésről, vagy a munkáltatónkkal való jogi vitákról, ezeket ez a biztosítás mind fedi. Nekem személy szerint nagyon sokat segített a volt munkáltatómmal való elválás során, valamint a Svájcban amúgy kötelező jelleggel kiállítandó referencia levél igénylése (az én esetemben behajtása) során. 

Nem mondom, hogy olcsó dolog. Nagyjából háromszáz frank egy évben, viszont ha szükség van rá, pillanatokon belül visszahozza az árát. Azért is érdemes megkötni, hogy védve legyünk a többi biztosító trükkjei ellen. Mert azokból bizony van sok. Egy közúti karambol, esetleg kerékpáros baleset, és máráis szorult helyzetbe kerülhetünk. Főleg ha a másik fél rendelkezik ügyvéddel. Nem beszélve arról, hogy - ahogy esetemben is - a munkáltatóval való esetleges nézeteltérések esetén nagyon hasznos tanácsokkal tudnak ellátni. Ez fontos, ugyanis hiába van valakinek mondjuk angol nyelvű szerződése, abba mindig bele lesz írva, hogy esetleges jogi vita esetén a hivatalos (nyelvű) törvényszöveg az irányadó. És a törvények minden nyelven meglehetősen kifacsart módon vannak írva. Sajnos gyakran megesik, hogy a munkáltatók megpróbálják kihasználni a tájékozatlan munkavállallókat, legyen szó akár  ki nem fizetett túlóráról, fals felmondási időről, vagy nem szerződés szerinti munkafeltételekről¹.

Fontos tudni, hogy a jogi biztosítás esetében is van kvázi próbaidő. Az első három hónapban nem lehet hozzájuk fordulni. Ez az idő arra kell, hogy a cég utána tudjon nézni, hogy van-e folyamatban lévő jogi ügyünk. 

Érdemes körbejárni a szolgáltatókat, megnézni hogy milyen eseteket biztosítanak, és azt is, hogy földrajzilag milyen lefedettséggel dolgoznak. Van világszintű biztosítás, tehát ha külföldön kerülünk jogi vitába, akkor helyi ügyvédeket biztosítanak nekünk. Illetve olyan szolgáltatásuk is van, hogy mi magunk választhatunk ügyvédet, akiknek a költségeit a biztosítás állja. 

¹: A munkaszerződésekről lesz szó egy későbbi posztban, viszont ide kívánkozik egy nagyon fontos megjegyzés. Tegyük fel, hogy elkezdünk dolgozni egy munkahelyen, van szerződésünk, amiben le vannak írva, hogy mennyit és milyen beosztásban dolgozunk. A munkáltató megváltoztathatja ezeket a feltételeket anélkül, hogy a szerződést módosítaná. Abban a pillanatban, hogy elkezdünk dolgozni az új feltételek mellett, hallgatólagosan beleegyeztünk a szerződés módosításába. Tehát ha kétségünk van a dolog jogi vonatkozásával kapcsolatban, érdemes előtte a biztosítóhoz fordulni tanácsért. Mondok egy saját példát: műszakos munkarendben dolgozunk a következő beosztásban: két nappali műszak, két éjszakai műszak, majd négy nap szünet. Ha a munkáltató űgy dönt, hogy ezt a rendszert négy nappalos műszak, négy nap szünet, négy éjszakai műszakra változtatja, és mi elkezdünk e szerint dolgozni, utólag már nem fordulhatunk ügyvédhez, hogy nem ez van a szerződésben. Első lépésként persze érdemes a munkáltatóval beszélni, a jogi útra terelés amúgy sem a normális munkahelyi légkör záloga.